MENÜ

Leszokás a cigiről a dohányzásról, de hogyan?

Az oldalon megtudhatja, hogyan lehet gyorsan és könnyedén leszokni a dohányzásról.

A nikotinos rágó

Nikotin tartalmú rágógumik (2 vagy 4 mg, mentolos vagy gyümölcsös ízben)

Ioncserélő gyantába ágyazott nikotint tartalmaz, valamint bikarbonátot a lúgos kémhatás érdekében, hogy felszívódhasson a vegyület. A száj nyálkahártyáján keresztül a vérbe jut, ahol megfelelő nikotinszintet biztosít a dohányzás iránti heves sóvárgás megfékezéséhez. Fontos a használati utasítás betartása, nehogy egyszerre túl sok nikotin oldódjon ki a gumiból, mert a mellékhatások ilyenkor gyakoribbak. Amikor erős a rágyújtási kényszer, akkor kell a rágógumit használni. Lassan kell 6?8-at rágni, míg csípős íze nem lesz, majd néhány percig az íny mellett kell pihentetni. Ezt fél órán át érdemes ismételni. A nikotin tartalmú rágógumik nagy előnye, hogy a páciensek maguknak ki tudják ?titrálni? a szükséges mennyiséget, általában napi 6?12 darabot. Önmagában fiataloknál és nem túl erős dohányosoknál vált be leginkább, de kombinálható a tapaszszal vagy más nem nikotin tartalmú gyógyszerrel. A rágógumi nikotinmérgezés tüneteit okozhatja, ha nemdohányzók használják!

Nikotin tartalmú tapasz - nikotintapasz (2 mg nikotin)

Azoknak fejlesztették ki, akik nem kedvelik a rágógumit. A gyógyszerformát kivéve mindenben hasonlít a rágógumihoz.

Nikotin tartalmú transzdermális tapaszok (21, 14, 7 mg nikotin jut a szervezetbe 24 óra alatt)

Kényelmes a használata, napi 1 tapasz fix mennyiségű nikotintartalommal. Erősen függőknek a 21 mg-ossal kell kezdeni, a közepesen függőknek a 14 mg-ossal. Az utolsó lépésben a leggyengébbre van szükség, a 7 mg-osra. Reggelente tiszta, száraz, szőrtelen bőrfelületre kell ragasztani, mindig máshová. A tapaszt nem szabad félbevágni!

Amennyiben álmatlanságot okoz, meg lehet próbálni este, elalvás előtt levenni, de ekkor a reggeli sóvárgás erősebb. A tapaszból egyenletesen jut a véráramba a nikotin, alacsonyabb mennyiségben, mint dohányzáskor. Mivel nincs kiugróan magas vérszint, ezért kevésbé okoz a méhben izomösszehúzódást és érszűkítő hatása is enyhébb. Ezért a WHO azt ajánlja, hogy azok a terhes nők vagy szívbetegek, akik le szeretnének szokni a dohányzásról, és pusztán akaraterővel nem sikerült, használják a tapaszt, mert így kevesebb nikotin jut a szervezetükbe, mint dohányzáskor, és a dohányfüstben található egyéb káros anyagoktól is mentesülnek.

Nikotin inhaláló (összesen 5 mg nikotin szabadul ki belőle)

Szájba vehető műanyag tubus, melynek közepén nikotinnal impregnált porózus anyag található. Ezen keresztül kell beszívni a levegőt és így jut a nikotingőz a tüdőbe. Ez a módszer közelíti meg legjobban a dohányzási szokásokat, mivel a belélegzett levegő tartalmazza a nikotint és nagyon gyorsan (7 másodperc) eljut az agyba. Itt szintén egyénileg titrálható a hatóanyag szükséglet.

Asztali nézet